TCVT-persoonscertificaat verplicht voor machinisten

TCVT Certificaat voor machinisten

Als u machinist bent op een kraan met een bedrijfslastmoment van 10tm of meer, moet u beschikken over een TCVT-persoonscertificaat. Dit is gebaseerd op het Arbobesluit, artikel 7.32. Het verplichte certificaat moet ervoor zorgen dat alleen vakbekwame machinisten hijswerkzaamheden uitvoeren. Dat wil zeggen: kraanmachinisten met de juiste opleiding en ervaring.

Van mobiele torenkraan tot verreiker

TCVT is de afkorting van (stichting) Toezicht Certificatie Verticaal Transport.
Het TCVT-certificaat is verplicht voor machinisten van een mobiele kraan, torenkraan, mobiele torenkraan, funderingsmachine, autolaadkraan, grondverzetmachine en verreiker. U verkrijgt het certificaat door een TCVT opleiding te volgen bij een opleidinginstituut en examen af te leggen bij een geaccrediteerd examenbureau. Het TCVT-persoonscertificaat is vijf jaar geldig, in deze 5 jaar bent u wel verplicht 16 uur bijscholing te doen.

Het TCVT persoonsregister

U krijgt als machinist een uniek TCVT-registratienummer. Iedereen kan dit nummer terugvinden in het persoonsregister van TCVT. Het is dus gemakkelijk te controleren voor opdrachtgevers en werkgevers of u over een geldig certificaat beschikt!
TCVT examens © 2021